Raid Arctique 2014

31 maj, 2015

Inför premiären av CX i augusti –74 slog Citroëns PR-avdelning på stort och bjöd in 400 motorjournalister från hela Europa till testkörning av den nya bilen.

Hela jippot förlades till Sverige, närmare bestämt i trakterna av Gällivare. Gästerna fick äta gravad lax och rökt renkött samt prova på att sova i lappkåtor. Det berättas att två italienare blev så frustrerade över menyn att de tog över köket med våld för att laga en pasta carbonara åt alla. Detta tilltag applåderades ivrigt av de övriga som inte heller var överförtjusta i maten.

En 42 mil lång teststräcka i de för fransmännen exotiska lappländska ödemarkerna, mest grusväg, lät testförarna verkligen känna på bilens egenskaper. Därefter fick tjugo utvalda förare köra bilarna från Gällivare till Paris för att bevisa dess tillförlitlighet.

Namnet Raid Arctique anknöt till den resa man gjorde på tjugotalet upp till Lappland genom väglös terräng med de berömda halvbandsbilarna. 340 mil och sex dagar senare anlände alla tjugo i Paris utan att haft några incidenter alls. Bilarna hade då redan innan resan rullat sammanlagt 16.000 mil under testkörningarna. Under långresan till Paris mättes bränsleförbrukningen på bilarna och man gjorde stor affär av att snittet låg under 1l/mil!

Text: Lars I Nilsson

Foton från Citroën